....povratak prirodi

Stevija (STEVIA REBAUDIANA)

STEVStevija je višegodišnji zeljasti grm koji može narasti di 1m u visinu, a koji u listu i stabljici sadrži značajne količine osam različitih glikoza od kojih su najznačnji: steviozid, rebaudiozid A i C te dulkozid. Količina glikozida u listu ovisi o sorti i načinu uzgoja, a općenito može se tvrditi da je posušeno lišče stevije oko 40 puta slađe od šećera (kristali steviozida dobivni ekstrakcijom iz biljke su 200 do 300 puta slađi od šećera). Podrijetlom iz Paragvaja stevija se danas najviše uzgaja u Brazilu, Izraelu, Australiji i Kini. Prema Američkoj agenciji za hranu i ljekove (FDA) stevija ima i tzv. "GRAS-STATUS" kojim se sastojci stevije (glikozidi) smatraju sigurnim za upotrebu pa se mog koristiti kao prirodni zaslađivači pića i hrane čime konačno mogu mijenjati i umjetna sladila. Danas potreba za stevijom raste u čitavom svijetu, a posebno postaje tražena kod proizvođača pića, čokolade, dječije hrane i slastica.

Prema svjetskim istraživanjima stevija ima širok spektar primjene i može se koristiti u:stev3

  • juhama, umacima, raznim predjelima
  • salatama, jelima od sira, tjesteninama, itd.
  • u konzerviranju povrća i voća umjesto šećera (jer ne fermentira)
  • u proizvodnji sladoleda, keksa i kolača  jer stevija ostaje stabilna i na 200C
  • posušeno lišće stevije se može koristiti kao zslađivač i dodatak različitim mješavinama čajeva, kave, mlijeka, kakaoa, voćnim sokovima i osalim pićima
  • osušeno lišće stevije kao dodatak hrani poboljšava prbavu i ima važnu ulogu u odvijanju ostalih prcesa ljudskom organizmu.
  • redovitim korištenjem stevije pospješuje se aktivacija enzima u cijelom organizmu, smanjuje se razina "lošeg" kolesterola (LDL-a) i nivo glukoze u krvi
  • stevija je bez kalorija, glikemijski index (GI=0)
  • odlična je za dijabetičare jer redovito uzimanje stevije stimulira rad gušterače ( stvara se više insulina )
  • učestalim korištenjem stevije smanjuje se visoki krvni tlak, pospješuje se prokrvljenost (mikro - cirkulacija krvi) u cijelom tjelu
  • poboljšava funkciju miokarda
  • stevije ima antiseptićko, antialergijsko i antimikrobno djelovanje ( zbog antimikrobnog djelovanja stevija se koristi kao dodatak pastama za zube, a prozvode se i gume za žvakanje )
  • jača regeneracijske procese u organizmu
  • neutralizira toksine i pospješuje njihovo izlučivanje iz organizma uključujući i radionukleide)
  • usklađuje rad endokrinih žljezda
  • stimulira digestvne i urinarne procese u organizmu
  • ekstrakt stevije povoljno dijeluje na mnoge bolesti kože (kupke za "čišćenje" kože)
  • korištenjem stevije reducira se ovisnost o alkoholu i pušenju, itd.

 

Generalna preporuka o doziranju pri korištenju stevije je 3-5mg/kg/tt (tjelesne težine), visno o tome radi li se o čistom ekstraktu stevije (dorađeno je) ili samo o pirodno smljevenom suhom lišću.
Predlaže se prerada sušenjem ili ekstrakcijom i upotreba u pekarstvu i slastičarstvu.